Matten om een bouwwerk te verstevigen

  • door
Bouwstaalmatten

Loop je langs een bouwerij dan zie je vaak stalen matten liggen, deze matten worden ook wel bouwstaalmatten genoemd. Ze worden in de meeste gevallen gebruikt om in de beton mee te storten, om ervoor te zorgen dat de vloer voldoende druk en trekkrachten op kan nemen zodat deze niet scheurt. De matten zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, de diameter van het staal geeft meestal al aan hoe zwaar de vloer wordt belast. Hoe groter de diameter, hoe zwaarder de vloer kan worden belast. Een constructeur rekent precies uit welke diameter er nodig is. 

Bouwstaalmatten

Standaard matten

Bij de standaard bouwstaalmatten, zijn aan de lange als de brede zijde stekken aanwezig. Stekken kun je het beste omschrijven als betonstaven welke nog een aantal centimeters doorlopen, de matten kun je op deze manier eenvoudig aan elkaar bevestigen. Door de stekken is het niet nodig om extra staven betonijzer aan te brengen, de oppervlakte blijft zo goed beloopbaar en vlak. De matten in standaard uitvoering zijn de meest verkochte matten. Behalve in de bouw, zijn de matten ook erg populair in de tuin om diverse geraamtes te vormen voor planten en bloemen.

Gegalvaniseerde matten

Bouwstaalmatten zijn er in twee uitvoeringen, de bekende geroeste vorm of de gegalvaniseerde mat. Afhankelijk van de werkzaamheden kun je kiezen voor een van de soorten, vloeren welke afgewerkt worden met een poreuze afwerking worden verstevigd met gegalvaniseerde matten. Zou je de geroeste vorm hier toepassen, dan kan het roest van de mat doorslaan door de tegelvloer heen. Dit komt vaak voor bij marmeren of travertin vloeren, wil je dit voorkomen kies dan voor de gegalvaniseerde mat voor je vloer. Je kunt je vloer afwerken met iedere soort tegel. Tevens zijn gegalvaniseerde matten uitstekend bestand tegen extreem slechte weersomstandigheden als vorst, sneeuw en hagel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *